De Bitcoin, het nieuwe geld?

Bitcoin is tegenwoordig meer een hype om te investeren dan een voorbedachte investering. Veel investeerders weten niet waar ze in investeren wanneer zij bitcoins kopen. Toch is het belangrijk om sommige punten van de bitcoin te weten. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan de bitcoin en de technologie erachter.


De geschiedenis

De eerste bitcoin transactie vond plaats op 3 januari 2009. Dit werd gedaan door Satoshi Nakamoto. Door de financiële crisis van 2008 verloren mensen het vertrouwen in de banken en zochten zij naar een ander soort betaalmiddel. Bitcoin zorgde in 2009 voor een alternatief betaalmiddel waarmee banken buitenspel gezet konden worden. Satoshi Nakamoto publiceerde in 2009 een code van 9 pagina’s lang waarop de code van Bitcoin te vinden was. Deze code is later verder ontwikkeld door verschillende enthousiastelingen die de potentie van Bitcoin inzagen. Uiteindelijk is de code achter Bitcoin nog maar 20% origineel en is deze voor 80% herschreven.


Kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken te koppelen aan de Bitcoin. Namelijk:

- Bitcoin is een vorm van digitaal geld, dat tevens digitaal bewaard wordt.

- Niemand controleert de Bitcoin. Ze worden gemaakt door computers die allerlei wiskundige problemen oplossen.

- Alle transacties die gedaan worden zijn te vinden in één grootboekrekening en kunnen niet teruggevorderd worden. De transactie kan dus niet ongedaan worden.

- De code is open-source. Een open- source code betekent dat iedereen deze code kan zien en kan bewerken.


De verschillen met ‘normaal’ geld

Bitcoin kent uiteraard verschillen met het ‘gewone’ geld. Dit zijn de punten waardoor de mensen zo enthousiast zijn geworden over de technologie erachter.

- Betalingen met Bitcoin kunnen gedaan worden tussen 2 partijen zonder dat daar een financiële instantie bij benodigd is.

- In plaats van een munteenheid wordt er een stukje tekst overgemaakt naar de andere gebruiker die een waarde vertegenwoordigt.

- Bitcoins worden direct verzonden. Bij het ‘normale’ geld duurt dit soms een dag, of langer wanneer het weekend is.

- Bitcoin wordt gecontroleerd door de gebruikers aan de hand van de blockchain. Iedere gebruiker heeft als het ware een kopie van de blockchain. Hierdoor is het onmogelijk om een transactie 2 keer te doen.

- Het ‘normale’ geld is gebaseerd op de economie van het desbetreffende land.

Mocht je door deze punten er ook aan zitten te denken om bitcoins te kopen, denk dan goed aan de veiligheid van je online portemonnee. Want Bitcoin kopen is 1 dingen, ze veilig opgeborgen houden is wat anders. Doe daarom goed onderzoek naar hoe je voor jouw persoonlijke situatie het best de bitcoins op kan slaan.

VorigeChimaera laat gebruikers cryptocurrency minen door te gamen
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter