Wanneer kies je voor een zakelijk krediet?

Wanneer je een investering in je bedrijf wilt doen, maar daar tijdelijk niet het geld voor hebt, kun je kiezen om een zakelijk krediet af te sluiten. Een andere vorm is een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening krijg je het geld in één keer op je bankrekening gestort en moet je elke maand een deel daarvan terugbetalen zolang de lening loopt. Bij een zakelijk krediet mag je een deel van je krediet opnemen en kun je, wanneer deze is terugbetaald, deze later nog eens opnemen. Een zakelijk krediet is dus een goede keuze als je een kleiner bedrag wilt lenen, maar wel de beschikking wilt hebben over je geleende geld.


Kiezen voor een zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is in principe een bedrag dat bij de bank of geldverstrekker wordt klaargezet. Dit betekent dat je niet al het geld in één keer op je rekening gestort krijgt, maar dat je het budget kan aanspreken wanneer je dat nodig hebt. Er kan dus een vast limiet geld opgenomen worden indien dat nodig is. Dat betekent dat je zelf mag kiezen hoeveel je opneemt en wanneer je dat doen. Een ander voordeel tegenover een zakelijke lening: je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Je betaalt dus geen rente over het bedrag dat je niet opgenomen hebt. Je lost net als bij een zakelijke lening elke maand een deel af. Maar als je de aflossing gedaan hebt, mag je die later weer opnemen, in tegenstelling tot bij een zakelijke lening.

Dit zakelijke krediet kun je gebruiken als je even niet genoeg geld hebt. Bijvoorbeeld als je onvoldoende in kas hebt om leveranciers te betalen of om een voorraad aan te vullen. Een zakelijk krediet wordt dus veelal gebruikt om liquiditeitsproblemen tijdelijk op te lossen. Een zakelijke lening gebruik je voor een eenmalige, grote uitgave. Een zakelijk krediet is vooral geschikt voor kleinere uitgaven zoals een marketingcampagne of onderhoud aan apparatuur.


Kosten van een zakelijk krediet

Bij een zakelijk krediet betaal je rente. Deze rente betaal je iedere maand over het bedrag dat je hebt opgenomen. Als je dus een zakelijk krediet van 10.000 euro hebt en maar 2500 euro hebt opgenomen, betaal je de rente enkel over 2500 euro. De hoogte van de rente verschilt per aanbieder, maar is bij sommige aanbieders afhankelijk van hoe gezond je bedrijf is. Je betaalt in ieder geval rente en aflossing. Een zakelijk krediet lijkt voordeliger, maar je dient ook servicekosten van de geldlimiet te betalen. Bij een zakelijke lening horen ook extra kosten, zoals de afsluitkosten over het leenbedrag. Een zakelijk krediet is daarom qua rente meestal voordeliger.


Looptijd zakelijk krediet

Een zakelijk krediet heeft een bepaalde looptijd. De looptijd is altijd een jaar. Tijdens deze looptijd kun je zoveel opnemen en aflossen als je wilt, zonder dat je daar aflosboetes voor krijgt. Het geld dat je aflost, mag je gedurende de looptijd zelfs weer opnieuw opnemen. Na een jaar kijkt de kredietverstrekker naar je kredietwaardigheid en worden je krediet rente opnieuw berekend. Als je bedrijf financieel gezonder is geworden, loopt de kredietverstrekker minder risico. Daardoor wordt er dan een lagere rente berekend. Maar als het erg slecht gaat met de onderneming, kom je niet meer in aanmerking voor het krediet. Je betaalt dan het openstaande krediet af. De looptijd van een zakelijk krediet kan dus langer of korter zijn dan bij een zakelijke lening. Als je bedrijf kredietwaardig blijft, kun je vrij lang gebruikmaken van het krediet.

Bron: ZakelijkLenen.nl, KVK.nl

VorigeAMDAX - eerste Nederlandse cryptobedrijf met DNB-registratie
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter