Geldvisie
Home Nieuws

Bedrijfsovername financieren

Hoe financier je een bedrijfsovername?

Hoe financier je een bedrijfsovername?

Bij het overnemen van een bestaande onderneming is financiering het belangrijkste. In dit artikel lees je over de verschillende financieringsvormen voor een bedrijfsovername.

Bij het overnemen van een bestaande onderneming komt het een en ander kijken, waarbij het rond krijgen van de financiering het belangrijkste is. Indien je eigen vermogen hebt kan het gehele bedrag wellicht betaald worden zonder een krediet af te sluiten, maar over deze luxe beschikken de meeste mensen helaas niet. Veruit het grootste gedeelte zal op zoek moeten gaan naar een financieringsvorm die bij hen past. Financiering van bedrijfsovername is beschikbaar in verschillende vormen. In dit artikel lees je meer over de meest bekende vormen van bedrijfsfinanciering.


Zakelijke lening

De zakelijke lening, of zakelijk krediet, is de meest gekozen vorm van financiering. Gewoon bij de bank. Tegenwoordig zijn er naast de grotere banken ook verschillende kleinere aanbieders van bedrijfskrediet. Deze kleinere aanbieders bieden vaak krediet tot niet meer dan € 150.000 tegen een rente die al snel boven de 13% uitkomt. De kleinere aanbieders zijn wel minder veeleisend als het gaat om borgstelling en acceptatie. Om in aanmerking te komen voor een bancaire lening dien je tenminste een ondernemingsplan te hebben voor het nieuw op te zetten bedrijf en natuurlijk de cijfers van de onderneming die je wilt gaan overnemen.


Investeerders

Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen investeerders aan te trekken die naast geld ook expertise bieden. Vaak willen zij wel een aardig percentage van het resultaat of de omzet, afhankelijk van de inbreng. Een groot voordeel is wel dat een investeerder erg belangrijke informatie kan delen indien die bijvoorbeeld actief is in dezelfde markt. Investeerders kun je vinden via verschillende websites en platformen.


Alternatieve financieringsvormen

Naast de reguliere financieringsvormen, zijn er ook verschillende alternatieve financieringsvormen. Zo is het tegenwoordig mogelijk om Bitcoin als onderpand te gebruiken voor een hypotheek of lening, of kun je kiezen voor een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening is een lening is een lening die je normaal gesproken afsluit bij de verkoper van het bedrijf. Deze lening is achtergesteld in de zin dat wanneer je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, je deze lening als laatste aflost. De bank of een andere partij die de rest van de lening op zich neemt, heeft daarmee een stukje extra zekerheid dat het geleende bedrag terugbetaald kan worden.


Garantstelling

Een garantstelling zorgt ervoor dat de verstrekker van een lening minder risico loopt dat je het bedrag uiteindelijk niet kunt terugbetalen. De bekendste verlener van garantstellingen is de overheid die daarvoor het BMKB garantstellingfonds aanbiedt.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Reageren

Reacties worden na moderatie direct getoond.

Crypto kopen bij een Nederlandse broker

Wil je gemakkelijk Bitcoin en altcoins kopen? Bij Bitvavo doe je dat snel met iDeal. Handelskosten tussen 0% en 0,25%, en de grootste keuze aan crypto. DNB-geregistreerd, dus veilig. Maak een account, stort geld en begin meteen. Klik hieronder en meld je aan!

Bekijk deze aanbieding  

Aanbieding

Geldvisie.com brengt dagelijks het laatste cryptonieuws, actuele koersen en uitgebreid financieel nieuws. Blijf geïnformeerd over marktontwikkelingen, trends en analyses voor betere beleggingsbeslissingen en financieel succes. Ontdek ons vandaag nog online.

© 2015-2025 Geldvisie.com, alle rechten voorbehouden