Zijn cryptomunten straks heel gewoon?

In 2010 was er ineens Satoshi Nakamoto, die de bitcoin of BTC ontwierp. Dat het een schuilnaam was voor iemand of een groep was wel duidelijk, maar nog steeds is niet bekend wie hiervoor verantwoordelijk is. De BTC is een cryptomunt die alleen bestaat in de virtuele wereld. De waarde wordt ontleend aan blockchain technologie. Hierdoor wordt de munt in vele computers wereldwijd geregistreerd. Verhandelen is mogelijk zonder tussenkomst van een bank en de anonimiteit is hiermee voor een groot deel gegarandeerd. Het bijzondere aan deze munt is tevens dat er geen onderliggende waarde is en de munt niet gekoppeld is aan een land. De waarde van de $ wordt voor een groot deel gedragen door het vertrouwen in de Amerikaanse economie. De koers van de bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod en het vertrouwen in de munt op zich.


Er is een maximum aan bitcoins

Omdat er geen overheid of andere instantie is die bitcoins kan beheersen, kunnen die ook maar op een enkele manier ontstaan: mijnen. Mijnen houdt in dat computers hun rekenkracht moeten gebruiken om berekeningen te maken. Als beloning worden nieuwe bitcoins gevormd. Het is soms de vraag of het lonend is omdat de kosten van het mijnen de waarde van de munt kunnen overtreffen. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan, waarvan er nu al 18,5 miljoen zijn geregistreerd. Dat maakt de munt ook heel anders dan de valuta die door landen worden uitgegeven.


Het verloop van de koers tot op heden

In 2010 werd de waarde van de BTC nog in cijfers ver achter de komma uitgedrukt ten opzichte van de € en de $. Momenteel ( eind januari 2021) is de Bitcoin koers bijna € 30.000. Het is dus een understatement om te zeggen dat de koers van de BTC zich in de loop der jaren positief heeft ontwikkeld. Maar het is beslist geen rechte lijn geweest en de waarde van deze cryptomunt heeft grote schommelingen laten zien. Na een stijging van meerdere jaren verloor de BTC in 2017 bijna 80% van de waarde. Daarna krabbelde de bitcoin voorzichtig weer op om bij aanvang van de Corona-crisis 40% op de koers te moeten inleveren. Daarna ging de waarde met grote sprongen omhoog en werd de hoogste koers ooit onlangs aangetikt.


Is beleggen in de bitcoin een goede optie?

Volg jij het Bitcoin nieuws al? Niemand kan in de toekomst kijken en ook de experts zijn het niet eens hoe het verder zal gaan met de bitcoin. Waar de één er zeker van is dat deze cryptomunt in de nabije toekomst nog vele malen in waarde zal verdubbelen, twijfelt de andere expert aan het voorbestaan ervan. Een belangrijk punt is dat de BTC steeds breder acceptatie lijkt te vinden. Door PayPal is de munt onlangs op het lijstje van toegestane betaalmiddelen gezet en ook bij Thuisbezorgd kun je een maaltijd in BTC afrekenen. Misschien kun je over een tijdje ook wel nieuwe meubels kopen met bitcoin. Het is echter wel zo dat nog niet alle landen de bitcoin zonder slag of stoot zullen accepteren. De anonimiteit is vaak het probleem, waardoor een land als China soms tegensputtert, terwijl de burgers het als een grote kans zien.

VorigeWall Street Bets zicht op een Silver Squeeze
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter