Wat is inflatie en hoe ga je hier financieel mee om?

Je hoort de term inflatie tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Maar wat is inflatie precies en wat betekent dit voor jou en jouw geld? In dit artikel leggen we je uit wat inflatie is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Inflatie houdt de economie gezond

Inflatie betekent dat het algemeen prijspeil stijgt. Hierdoor worden de prijzen duurder en jaarlijks wordt het minimum loon ook verhoogd. Echter, stijgt jouw salaris jaarlijks niet zo snel als de prijzen van producten.

Een inflatie tot 2% is normaal en laat een gezonde economie zien. Het betekent dat mensen genoeg geld hebben om het uit te geven. Bovendien worden mensen gestimuleerd om nu te kopen en niet te lang te wachten omdat de prijzen altijd langzaam blijven stijgen.

De Europese Centrale Bank heeft invloed op inflatie omdat de ECB de rentes kan aanpassen om koopkracht te beïnvloeden. Is het bijvoorbeeld goedkoop om geld te lenen tegen een lage rente, dan zullen meer mensen geld lenen en zo meer gaan uitgeven. Een hoge rente zorgt dat mensen hun geld liever vasthouden en sparen. Hierdoor daalt de koopkracht.

Wat veroorzaakt inflatie?

  • Kosteninflatie: Als de productiekosten stijgen, zullen bedrijven hun prijzen daar op moeten aanpassen. Stijgende productiekosten kunnen allerlei kosten zijn, denk bijvoorbeeld aan stijgende inkoopkosten of loonkosten. Daarnaast kunnen wisselkoersen ook invloed hebben op hoeveel het een bedrijf kost om een product in het buitenland te produceren. Momenteel zien we dat er tekorten zijn aan verschillende materialen mede door de Corona crisis. Hierdoor stijgen de productiekosten ook.
  • Bestedingsinflatie: Prijzen worden doorgaans bepaald door vraag en aanbod. Is er een stijging in de vraag naar een product, dan wordt de prijs van het product ook verhoogd. Stijgt de vraag naar producten op alle markten, dan zie je dat de inflatie toeneemt.
  • Winstinflatie: Als een bedrijf de enige is die een product of service aanbiedt, dan is er spraken van een monopolie. Dit bedrijf heeft de vrijheid om de prijs te verhogen, zonder dat het bedrijf dan klanten verliest aan de tegenpartij. In een land met veel monopolisten kan dit ook leiden tot een hogere inflatie. In Nederland zul je dit echter niet snel zien.

Jouw spaargeld van inflatie redden

Inflatie zorgt er echter wel voor dat het geld wat stilstaat op jouw rekening minder waard wordt. Het is daarom slim om een deel van je spaargeld te investeren. Het geld dat je investeert, kun je het beste voor een lange termijn investeren, minimaal 10 jaar is aan te raden.

Met goud behoud je de waarde van je geld ongeveer gelijk aan de inflatie. Index fondsen hebben historisch gemiddeld een stijging van 8% gezien en zijn een relatief veilige investering voor de lange termijn. Heb je geld dat je eventueel kunt missen? Dan kun je een risico nemen en losse aandelen of BTC kopen. Deze investeringen schommelen aanzienlijk meer waardoor het risico op verlies hoger is, maar het risico op winst dus ook!

VorigeWaarom je ervoor wilt kiezen om je bakfiets te verzekeren!
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter