Wat doet een incasso bureau precies?

Een niet betaalde factuur zal uiteindelijk worden overgedragen aan een incasso bureau. Uiteraard met de achterliggende gedachten dat het dan wel wordt voldaan. Alvorens dit proces uit handen wordt gegeven is er al aardig wat werk verricht. Jij als ondernemer zet alles in touw om de betaling toch te zien voldoen. Maar wat moet je er voor doen wil je de betaling gedaan krijgen?


Het product is geleverd maar niet betaald?

Je hebt een product of dienst geleverd naar de klant en de factuur is ook meteen gestuurd. Helaas heb je na verloop van tijd nog geen betaling ontvangen. Ook na meerdere malen geprobeerd contact te leggen met de klant lukt het je maar niet om de betaling voldaan te krijgen. Erg vervelend en het kan je ook behoorlijk wat problemen leveren. Helemaal wanneer jij werkt als zzp’er of een klein bedrijf hebt.

Na diverse herinneringen te hebben gestuurd blijft het contact noch de betaling uit. Helaas zit er voor jou niets anders op om een incasso bureau in te schakelen. Maar wat doet eigenlijk een incasso bureau en welke rechten hebben zij?


Het werk van een incassoburea

Wanneer een betalingstermijn is verstreken kiest het bedrijf er zelf voor om een herinnering te sturen. Vaak zal een debiteur dan alsnog de betaling voldoen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Wanneer er na meerdere pogingen nog steeds geen gehoor is gegeven zal een bedrijf de factuur overhandigen aan een incasso bureau.

Het incassobureau, die jij hebt ingeschakeld, zal vervolgens een aanmaning sturen vanuit het bureau zelf. Hier zitten vooralsnog geen kosten aan verbonden. Wel wanneer er door de debiteur geen gehoor aan wordt gegeven en de procedure verder wordt gestart. Deze kosten worden altijd verhaald op de schuldenaar zelf. Een aanmaning die door het incassobureau wordt gestuurd heeft een betalingstermijn van twee weken.

Vaak kiest een debiteur er wel voor om de betaling dan alsnog te voldoen. Echter komt het ook voor dat er geen reactie noch betaling uitkomt. De procedure wordt gestart en hier zitten behoorlijke kosten aan verbonden. Het traject wordt in werking gezet en er zal contact worden gelegd met de debiteur. Wel is het zo dat een incassobureau alleen gegevens zal krijgen die de schuldeiser toereikt. Zij zijn niet bevoegd om meer gegevens te achterhalen.


De betaling blijft alsnog uit?

Het ergste wat je kan overkomen. Je hebt een incasso bureau ingeschakeld in de hoop dat de betaling zal worden gedaan. Na meerdere keren geprobeerd blijft een betaling toch uit. Een incassobureau zal het traject dan ook uit handen moeten geven aan een deurwaarder. Dit houdt in dat de kosten nóg hoger zullen oplopen wat uiteraard zonde is.

De deurwaarder heeft wat dat betreft meer “mogelijkheden” om druk uit te oefenen op een schuldenaar. Zij mogen dus wel alle gegevens opvragen. Ook hebben zij het recht om beslag te leggen op de lopende rekening van de debiteur.

Wel is het zo dat een deurwaarder pas op het laatst wordt ingeschakeld nadat een incassobureau de betaling niet heeft zien voldoen door de schuldenaar.

VorigeGoldman Sachs zal bitcoin beleggingsdiensten gaan aanbieden
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter