Stap voor stap de huurprijs van een woning opkrikken

Als je investeert in vastgoed, dan doe je dat in de eerste plaats om de woning te verhuren en in de tweede plaats om het later met winst te verkopen. De huurprijs van een woning wordt deels bepaald door factoren waarop je geen invloed hebt, zoals de vraag naar en de ligging van het pand. Toch zijn er ook zaken waarop je wel invloed hebt. We leggen het voor je uit en geven aan wat je kan doen om de huurprijs te verhogen.


Bepalen van de aanvangshuurprijs en gericht investeren

Eerst en vooral dien je rekening te houden met de puntentelling, een systeem om de waarde van een huurwoning te bepalen. Enkel als het aantal punten boven de zogeheten liberalisatiegrens zit, valt de woning in de vrije sector. In het andere geval gaat het om een sociale huurwoning. Het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrijesectorwoning is niet onbelangrijk. Bij een sociale huurwoning mag de beginhuurprijs bepaalde grenzen niet overschrijden en geldt er een begrensde huurprijs. Bij een vrijesectorwoning zijn deze beperkingen er niet, waardoor de huurwoning je meer kan opleveren. Dan geldt namelijk de vrije markt, waarbij vraag en aanbod bepalend zijn.

Het kan dan ook interessant zijn om het aantal punten te verhogen om zo in de vrije sector te vallen. Vooral in de keuken vallen er veel punten te verdienen. Een lang aanrechtblad levert bijvoorbeeld heel wat punten op, net zoals extra vierkante meters aan wandtegels. Inbouwapparatuur als een vaatwasser, een afzuigkap en een combimagnetron is eveneens aan te raden. Daarnaast is het interessant om de badkamer te renoveren, omdat ook dit een echt puntenkanon is.



Kleine investeringen maken de woning interessanter voor huurders

Bij een vrijesectorwoning dien je geen rekening te houden met de wettelijke maxima, maar kun je zelf de huurprijs bepalen. Dan zijn vraag en aanbod bepalend. De situatie verschilt per gemeente en de huurprijs zal afhankelijk zijn van talloze factoren. Aan de ligging van de woning kun je weinig veranderen, maar je kan de woning wel verder opfleuren om het zo interessanter en waardevoller te maken voor kandidaat-huurders. Je sleutelt met andere woorden aan de vraag naar jouw woning om zo extra huurinkomsten te incasseren.

Eenvoudige en beperkte investeringen kunnen ervoor zorgen dat de woning al snel beter in de markt ligt. Denk bijvoorbeeld aan het verven van de muren, maar ook aan raamdecoratie op maat. Voor huurders is het vaak niet zo interessant om hierin te investeren, omdat bijvoorbeeld jaloezieën en plisségordijnen helemaal op maat moeten worden gemaakt en niet zomaar mee kunnen naar een latere (koop)woning. Daarom vinden ze het vaak fijn als de verhuurder hiervoor zorgt. Verder hechten huurders veel belang aan het wooncomfort, waardoor zaken als een doorstroomboiler onder de gootsteen of domotica een woning veel aantrekkelijker maken.


Elk jaar de huurprijs verhogen

Ten slotte is het elk jaar mogelijk om de huurprijs te verhogen, ook bij sociale huurwoningen. Bij een sociale huurwoning wordt deze mogelijkheid wettelijk beperkt en dient er rekening te worden gehouden met de zogeheten hoge en lage procenten. Het gezamenlijk inkomen is dan bepalend voor de mate waarin de huurprijs kan worden verhoogd. In 2021 werd de maximale huurverhoging voor de sociale huurwoningen op 0% vastgelegd, zowel wat de hoge als de lage procenten betreft. Omdat de coronapandemie het leven veel duurder heeft gemaakt, is er besloten om de huur een jaar te bevriezen. De huurbevriezing geldt nog tot en met 30 juni 2022, nadien zou het normaal gesproken opnieuw mogelijk moeten zijn om de huurprijs te verhogen.

Bij een vrijesectorwoning geldt deze huurprijsbevriezing niet en kan de verhuurder de huurprijs wel verhogen. Sinds 1 mei 2021 zit hier wel een maximum aan verbonden van 1% plus de inflatie. Als verhuurder mag je de huur van een vrijesectorwoning bovendien slechts een keer per twaalf maanden verhogen. Deze regels gelden overigens voor de kale huur, maar niet voor de servicekosten. Als de schoonmaakkosten bijvoorbeeld duurder worden, mag dit gewoon worden doorgerekend.

VorigeKan Ethereum Bitcoin in gaan halen?
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter