Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?

Aftrekposten; hoe meer, hoe beter! Ze klinken iedere ondernemer als muziek in de oren. Ook zzp’ers kunnen gebruikmaken van vele aftrekposten. Belangrijk en letterlijk waardevol, want elke aftrekpost betekent uiteindelijk minder belasting betalen.

Op welke aftrekposten kunt u een beroep doen? Geldvisie.com dook er samen met Boekhouderzzp.com voor u in.

Overzicht van alle aftrekposten voor zzp’ers

Hieronder vindt u een overzicht van de zzp aftrekposten waar u mogelijk een beroep op kunt doen:

• Zelfstandigenaftrek
• Startersaftrek
• MKB-winstaftrek
• Investeringsaftrek
• Willekeurige afschrijving
• Meewerkaftrek

We lichten enkele aftrekposten hieronder kort uit. Hebt u nog vragen hierover? Aarzel dan niet om contact met op te nemen met een boekhouder in uw regio voor advies.

De zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Deze zzp aftrekposten staan niet voor niets bovenaan in het rijtje. Het zijn aftrekposten waar alle (startende) zzp’ers voor in aanmerking komen. In 2024 mag u via de zelfstandigenaftrek € 3.250,- van uw winst aftrekken. Daarnaast mag u als startende ondernemer drie keer in de eerste vijf jaar van uw zaak de startersaftrek toepassen en € 2.123,- van uw winst aftrekken. Let wel, de Belastingdienst dient u aan te merken als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarbij moet u minstens 1225 uur per kalenderjaar aan uw onderneming besteden (urencriterium).

MKB-winstaftrek als zzp aftrekpost

Als zzp’er schaart u zich onder de MKB (midden- en kleinbedrijven). De MKB-winstaftrek dient dan ook bovenaan op uw lijstje van zzp aftrekposten te staan. De enige voorwaarde waar u aan moet voldoen, is dat u als ondernemer winst maakt. Het urencriterium is niet meer van toepassing op deze regeling. Het voordeel dat u met deze zzp aftrekpost behaalt, is dat u na het verminderen van uw winst met de zelfstandigenaftrek vervolgens gebruik mag maken van een vrijstelling van 13,31% van uw winst.

Willekeurige afschrijvingen

Een andere zzp aftrekpost die mogelijk interessant kan zijn, is willekeurig afschrijven. Als zzp’er hoort u de investeringen in bedrijfsmiddelen af te schrijven. Denk aan een nieuwe laptop, machine, kantoorinrichting en dergelijke. Afschrijven wil zeggen dat u niet in een keer het volledige bedrag als kosten van uw winst aftrekt, maar deze aanpast aan de levensduur. Als startende zzp’er mag u zelf bepalen hoe snel u een bedrijfsmiddel afschrijft. Maakt u meteen veel winst, dan kunt u bijvoorbeeld versneld afschrijven. Hierdoor verlaagt u uw winst en betaalt u minder belasting. Maakt u geen of heel weinig winst, dan mag u de afschrijving uitstellen en pas later toepassen.

Meewerkaftrek

Helpt uw partner regelmatig mee in uw onderneming? Dan is de meewerkaftrek voor u misschien interessant als zzp aftrekpost. Om een beroep te kunnen doen op deze aftrekpost dient u aan de volgende eisen te voldoen:

• U voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar.
• Uw fiscale partner helpt minimaal 525 uur per jaar mee.
• De maximale vergoeding voor uw partner is € 5.000,-.
• Uw fiscale partner is niet bij u in loondienst.

Hoe hoog het bedrag van de meewerkaftrek is, is afhankelijk van uw winst en de uren die uw partner in uw onderneming meewerkt. Klik hier voor alle informatie.

Zoals u ziet zijn er voor zzp’ers in Nederland verschillende aftrekposten die kunnen helpen om de belastbare winst te verlagen en daarmee de te betalen belasting te verminderen. Doe er uw voordeel mee!

Vorige5 slimme tips voor het beheren van je vermogen
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter