Zakelijke lening afsluiten? Hier moet je op letten

Een lening is voor veel bedrijven de ideale manier om de start of groei van je bedrijf een extra boost te geven. Tegelijkertijd is het aangaan van een zakelijke lening ook niet zonder risico en zijn er heel wat voorwaarden aan verbonden.

Wanneer je investering ook daadwerkelijk oplevert zijn er geen problemen. Calculeer dus vooraf goed de risico's in. Wil je zelf een zakelijke lening aanvragen? Wij geven je alvast enkele belangrijke tips mee.


Waar let je op?

Natuurlijk wil je graag zo goedkoop mogelijk lenen. Toch doe je er goed aan om naast de rente nog een aantal andere zaken onder de loep te nemen. Kijk volgende zaken dan ook grondig na alvorens de lening aan te gaan:

- Bekijk de looptijd van de lening en eventuele boetes verbonden aan het vervroegd aflossen ervan
- Leen nooit meer geld dan je effectief nodig hebt en werk vooraf een goed plan uit. Houd rekening met de verschillende scenario's en hoeveel de maandelijkse aflossing zal bedragen
- Bedenk van tevoren hoe snel je de zakelijke lening nodig hebt en of je eventueel de tijd wil/kan nemen om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken


Wat heb je nodig om een zakelijke rekening af te sluiten?

Het verkrijgen van een zakelijke lening kan vaak lastig zijn, zeker met de huidige corona crisis. Banken stellen heel wat eisen om er zeker van te zijn dat je als bedrijf kredietwaardig genoeg bent. Enkele zaken waar je als bedrijf aan dient te voldoen:

- Je bedrijf dient ingeschreven te zijn in de Kamer van Koophandel
- Er zal je gevraagd worden om jaarrekeningen en een minimale omzet voor te leggen
- Kan je als starter (nog) niet de nodige omzetten voorleggen dan heb je nood aan een goed en overtuigend businessplan

Let op: een jaarrekening is vaak nodig maar het is bij sommige aanbieder ook mogelijk om zakelijk te lenen zonder jaarcijfers.


Risicoprofiel

Wanneer je bij de bank aanklopt voor een zakelijke lening zullen ze een risicoprofiel opstellen. Een hoger risicoprofiel heeft vaak een afwijzing tot gevolg. In het beste geval zal je de lening verkrijgen op voorwaarde dat je een hogere rente betaalt.
Voor het beoordelen van je profiel zal er gekeken worden naar de cash-flow binnen je bedrijf. Banken willen dan ook de nodige garanties dat je daadwerkelijk in staat bent om de lening af te lossen. Een gezond bedrijf zal dus een veel lager risicoprofiel bekomen en gemakkelijker een lening verkrijgen.

VorigeHet belang van PayPal’s Bitcoin adoptie
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter