Cryptocurrency en belasting

Over cryptocurrency wordt geen BTW geheven. Op het moment valt het bezit van cryptocurrency onder de ‘overige bezittingen’ en wordt de winst belast in box 3. In principe zou men aan het begin van elk jaar de waarde van cryptocurrency moeten melden als vermogen. Dat kan knap lastig zijn omdat de koersen erg volatiel zijn. Zeker omdat het hier gaat om de waarden van de portfolio op 1 januari. Omdat koersen in december traditioneel gezien (op basis van de laatste 4 jaren) sterk stijgen, kan de portfolio begin januari een stuk meer waard zijn dan aan het einde van de maand.

Belastingtarieven particulier

Wanneer de waarde van de cryptocurrency hoger ligt dan 25.000 euro, dient er belasting betaald te worden over het vermogen in cryptocurrency. Afhankelijk van de waarde van de portfolio, wordt daar 0,86, 1,38 of 1,61 procent belasting over geheven, in het geval de winst niet bedrijfsmatig gemaakt is. Dat valt gelukkig erg mee. Wanneer de winst op cryptocurrency echter bedrijfsmatig gemaakt wordt, is dat heel anders.

Belastingtarieven bedrijven

Wanneer er bedrijfsmatig winst gemaakt wordt op cyprocurrency, dient men deze winst niet op te geven in box 3 als vermogen, maar in box 1 als winst uit de onderneming. De belasting over een eventuele winst kan dan sterk oplopen tot bijna 52%. Winst maken op cryptocurrency is dus een stuk voordeliger wanneer dit niet bedrijfsmatig gedaan wordt.