Nieuwe cryptocurrency maken met mining

Veel cryptovaluta (niet alle) worden gemaakt middels het zogenaamde mining proces. Dit proces is vergelijkbaar met het op zoek gaan naar goud in een mijn. Wanneer een stuk goud gevonden wordt, verdiend de vinder een bepaalde beloning (in dit geval de prijs waarvoor het stuk goud verkocht wordt). Het gaat bij crypto mining echter niet om het vinden van een stuk metaal, maar om het vinden van een acceptabele hash voor een volgend blok in de Blockchain. Omdat de Blockchain steeds langer wordt, wordt ook het vinden van een nieuwe hash steeds moeilijker. Daarom is voor elk nieuw blok steeds meer rekenkracht nodig om te komen tot een acceptabele nieuwe hash voor het blok. Uiteindelijk zullen de acceptabele hashes opraken en kunnen er geen nieuwe blokken meer gegenereerd worden op de Blockchain.

Nadeel van mining

Het minen van een nieuwe munt is dus een stuk gemakkelijker dan het minen van bijvoorbeeld Bitcoin. Maar minen brengt een groot nadeel met zich mee: het kost erg veel energie om te komen tot de benodigde rekenkracht. Daarom zijn er verschillende altcoins die al gemined zijn tijdens de ontwikkeling. Ook is telkens weer meer rekenkracht nodig om een volgend blok te kunnen ontdekken. Daardoor nemen de inkomsten van miners af. Dat zou geen probleem zijn indien de koers van de cryptocurrency evenredig meestijgt, maar dat is vaak niet het geval. Het kan voor een miner dus zo zijn dat deze op het ene moment een leuke winst maakt en op het andere moment een zwaar verlies draait.

Minen met eigen computer

Omdat het vinden van een volgend blok door de stijgende moeilijkheidsgraad steeds meer rekenkracht gaat vereisen, is het voor een doorsnee huiscomputer niet rendabel deze te gaan gebruiken voor mining. De kosten voor elektriciteit zijn dan hoogstwaarschijnlijk hoger dan de inkomsten van het minen. Professionele partijen kopen hiervoor speciale miners. De prijzen van deze miners lopen al snel op tot zo'n 4000 euro. Dat is een erg grote investering in een markt waarvan het voortbestaan helemaal niet zeker is. De kans dat moderne cryptocurrency namelijk ook in de toekomst gemined dienen te worden, lijkt op het moment niet erg groot, mede door de hoge energieconsumptie die voor het miningproces vereist is.