5 slimme tips voor het beheren van je vermogen

Ze weten je goed te vinden als je een vermogen hebt opgebouwd. Dit artikel gaat niet over de vraag of het terecht is dat je relatief veel belasting moet betalen. Zo zijn de regels nu eenmaal. Toch zijn er genoeg manieren om slim met je vermogen om te gaan. Dit heeft uiteraard niks te maken met belastingontduiking, maar met de juiste keuzes en het goede advies. Check deze 5 tips en je wordt wat minder gefrustreerd als er een blauwe brief op de mat valt.

1. Neem een fiscaal adviseur

De eerste tip is misschien een beetje een simpele, maar wel een handige. Als het niet je vakgebied is, kun je je nog zo goed inlezen in alle regels, je weet nooit evenveel als een expert. Fiscaal advies is dan ook een must. Eigenlijk voor iedereen, maar zeker voor ondernemers. Het kost natuurlijk wel wat om regelmatig contact met een fiscaal adviseur te hebben, maar het levert je onderaan de streep veel meer op. Een expert is volledig op de hoogte van alle regels en komt met fiscale aantrekkelijkheden waar je zelf nog nooit van hebt gehoord.

2. Verzamel de juiste mensen om je heen

Tip 2 sluit naadloos aan op de eerste tip. Het is slim om een aantal mensen om je heen te verzamelen die van wanten weet en waarmee je een vertrouwensband kunt opbouwen. Je kunt naast een fiscaal adviseur denken aan een coach, een collega-ondernemer of een goede vriend. Het clubje moet ook weer niet te groot worden. Daarom is het slim om adviseurs en vrienden te hebben die een brede kennis hebben. Stel dat je een erfenis hebt gekregen, dan is het fijn dat je erfbelasting adviseur dezelfde persoon is als je fiscale man of vrouw.

3. Spaar op de juiste manier

Je kunt iedere maand 100 euro pinnen en onder je matras stoppen. Of je maakt iedere maand 100 euro over naar een spaarrekening. Dit gaat je weinig opleveren. Sterker nog, door de inflatie en de beperkte spaarrente gaat het sparen je zelfs geld kosten. Het is dan ook aantrekkelijker om te beleggen. Kijk daarbij naar de verschillende mogelijkheden. Als je een flink vermogen hebt, is vastgoed interessant. Het geld zit stevig opgeborgen in de stenen en als je het pand verhuurt, verdien je maandelijks ook nog wat. En de prijs van de woning stijgt lekker mee met de inflatie.

4. Schenk op het juiste moment

Ieder jaar mag je een vast bedrag schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Daarnaast zijn er eenmalige belastingvrije schenkingen. Tot de 40e verjaardag van je kinderen mag je een flink bedrag schenken, van een kleine €30.000.

5. Beheers je emoties

Misschien wel het belangrijkste als het gaat om vermogen en het opbouwen hiervan, het beheersen van je emoties. Als je beleggingen tegenvallen, is het niet slim om het roer radicaal om te gooien. Houd vertrouwen en overleg met je adviseur. Impulsiviteit leidt bij vermogensopbouw zelden tot het gewenste resultaat.

VorigeDeze 4 tools zorgen ervoor dat ondernemers hun financiën in orde hebben
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter