De boekhouding kan gemakkelijker

Als we de aanbiedingen mogen geloven wordt boekhouden steeds eenvoudiger. Een fluitje van een cent om aangifte te doen van de Inkomstenbelasting, de btw en de verlies en winst rekening. Maar is dat werkelijk zo simpel?


Inkomsten en uitgaven

Een administratie is niet meer dan een opgave van bezittingen en schulden. Het totaal van debiteuren en crediteuren of te wel de facturen en de rekeningen. Dit verandert constant en die wijziging dient bijgewerkt te worden. Er zijn verschillende automatiseringsmodules die een zelfstandige kan gebruiken. Meestal werken de systemen op basis van de bankafschriften. Op de bankafschriften komen immers de betalingen binnen en worden rekeningen betaald.


Het bankafschrift als basis

Het verwerken van de bankafschriften kan op verschillende manieren waarbij de automatische koppeling het meest efficiënt is. Een eenvoudige manier is het handmatig invoeren van de bankafschriften of het gebruik maken van de exportmogelijkheid die de meeste banken bieden. Het boekhoudprogramma verwerkt vervolgens de factuurbetalingen in het systeem. Veel kan automatisch maar toch dienen bepaalde posten altijd handmatig verwerkt te worden om te worden voorzien van een bepaald kenmerk.


Inzicht en overzicht

Met het systeem ontstaat er inzicht in de financiële situatie. De balans en Verlies en Winstrekening kan worden gegenereerd en zodoende kan de ondernemer de staat beoordelen. Factureren is veelal gekoppeld waarbij ook een tijd of urenregistratie is gekoppeld. Bij de juiste invoer van gegevens wordt de BTW aangifte automatisch berekend. Voor een boekhoudprogramma wordt een maandelijks abonnementstarief berekend. De meest eenvoudige variant kost ongeveer 250 euro per jaar. Dit is een stuk voordeliger dan een boekhouder of accountant die je inhuurt.


Online biedt voordelen

Met een online boekhouding administreer je via internet en niet op een bestaand programma wat op een computer wordt geïnstalleerd. Vanuit elke werkplek kun je inloggen en administreren. Er wordt altijd een back-up gemaakt zodat gegevens niet verloren kunnen raken. Naast dat het een veilige manier is, zijn er ook koppelingen mogelijk met bijvoorbeeld de webwinkel. Daarbij worden de boekhoudsystemen automatisch actueel gehouden met een update.

Er zijn speciale boekhoudprogramma’s voor zzp’ers, het MKB en besloten vennootschappen. Afhankelijk van de omvang zijn de meeste programma’s ook uitgerust met project management tools zoals urenregistratie, rittenregistratie, offertes maken en projecten berekenen.

VorigeBitcoin miners draaien goede omzet!
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter