Hoe kom ik aan financiële middelen voor een bedrijfsovername?

Ben je van plan een bedrijf over te nemen? Dan is het belangrijk om te weten waar je de financiële middelen vandaan haalt. Het kan zijn dat je aan je eigen vermogen voldoende hebt, maar de kans is aanwezig dat je door middel van vreemd vermogen een bedrijf kunt overnemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan vreemd vermogen te komen. Welke mogelijkheden dat zijn, leggen wij je uit.


Zakelijke lening of zakelijk krediet bij de bank

De meest voor de hand liggende manier om aan voldoende vreemd vermogen te komen is nog altijd bij de bank aankloppen voor een zakelijke lening of zakelijk krediet. Een zakelijke lening en een zakelijk krediet zijn niet hetzelfde. Welke het beste bij jou past, hangt af van of je de overname in één keer betaalt of in meerdere delen afbetaalt.

Om de bedrijfsovername in één keer af te ronden, kies je voor een zakelijke lening. Het bedrag van de lening krijg je in één keer op je rekening. Op die manier kun je de bedrijfsovername ook in één keer afronden. Bij een zakelijk krediet kun je een limiet vaststellen waarbij je flexibel geld kunt opnemen wanneer jij dat wilt en hoeveel je wilt. Een zakelijk krediet is erg handig als je de bedrijfsovername in meerdere keren mag betalen.


Crowdfunding

Niet alleen bij de bank kun je financiële steun krijgen voor een bedrijfsovername. Door middel van crowdfunding verdeel je het totaalbedrag dat je nodig hebt voor de overname over verschillende investeerders. Je kunt ervoor kiezen om de investeerders na een bepaalde periode terug te betalen in geld of ze een aandeel in het bedrijf te geven.


Investeerders

Bij crowdfunding gaat het om meerdere investeerders die samen het totaalbedrag financieren. Bij een investeerder gaat het vaak om één investeerder. Dit kan een oud-ondernemer zijn die jou particulier financiert. Vaak zijn oud-ondernemers geïnteresseerd in bedrijven die nog een groei doormaken. Mocht je geen oud-ondernemer als investeerder vinden of kan het bedrijf dat je wilt overnemen niet meer verder groeien, kun je kiezen voor een participatiemaatschappij. Je kunt hier vaak grotere bedragen krijgen dan bij een oud-ondernemer. Daarnaast kiest een participatiemaatschappij vaak voor een bedrijfsovername.

Voordat je een commerciële financiering afsluit, is het slim om uit te zoeken of je van de overheid financiële steun kunt krijgen. Dit kan bijvoorbeeld als de bank te weinig zekerheid biedt. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd kiezen voor een zakelijke lening of zakelijk krediet. De hoogte van de lening en het krediet zijn afhankelijk van jouw eigen financiële gezondheid, de omzet en de resultaten van het bedrijf.

VorigeWaar je aan dient te denken wanneer je een eigen webshop opzet
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter