Hoe overbrugt de zzp’er de corona?

De coronapandemie zorgt voor vele zzp’ers slapeloze nachten. Vooral de zelfstandige die hun bezigheden hebben in de horeca, fitness, evenementenbranche en muzikanten. Het is te hopen dat er enig licht komt na medio januari 2021. De overheid heeft wel specifiek voor de zelfstandige regelingen die veelal via de gemeente lopen. Geven deze maatregelen enige soelaas?


Vele maatregelen voor zelfstandigen

De Tozo is de meest belangrijke regeling in het rijtje van maatregelen die ten dienste staan voor de kleine zelfstandige. Het staat voor Tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers. De regeling bestaat sinds maart 2020 en kent thans al zijn derde variant. Het biedt financiële ondersteuning tot het sociaal minimum waarbij wel gekeken wordt naar het inkomen van een eventuele partner. De regeling is van kracht tot 1 april 2021.


Lening bij gemeente

De Tozo kent verder een zzp lening voor bedrijfskapitaal van maximaal €10.157. Dit betreft een lening die dus ook terugbetaald moet worden binnen een termijn van 36 maanden. Er wordt een rentetarief berekend van 2 procent. De regeling is in feite een kopie van het Bijstandsbesluit Zelfstandigen, maar kent aangepaste regels.


Lening bij banken met garantstelling

Een andere leningsvorm is de regeling Klein Krediet Corona. Ondernemers kunnen een lening afsluiten bij banken of andere financiers waarbij de overheid voor 95 procent garant staat. De looptijd is langer dan de Tozo namelijk vijf jaar en de rente bedraagt maximaal vier procent. Het is dus een duurdere vorm voor zzp’ers.


Uitstel van belastingen

Er zijn meerdere regelingen in het leven geroepen om de ondernemers te ondersteunen zoals de Tijdelijke Ondersteuning noodzakelijke kosten, de Tegemoetkoming Vaste Lasten en Verruiming van borgstellingen voor MKB-kredieten. Voor kleine ondernemers is er ook een specifieke belastingmaatregel. ZZP’ers kunnen uitstel krijgen van de verplichte betaling van BTW en inkomstenbelasting tot april 2021. De ondernemer moet wel zelf een verzoek indienen bij de belastingdienst.

Voor ondernemers die verwachten dat hun bedrijf minder levensvatbaar zal zijn na de corona kunnen zich omscholen. Via de gemeente start per 2021 een project specifiek voor ondernemers om zich te oriënteren op de toekomst. Coaching, advies en eventueel om- of bijscholing kan gefinancierd worden vanuit de Tozo. Het kan gaan om de onderneming te behouden of een dienstverband bij een werkgever aangaan.

VorigeAmerican Express investeert in een digitale handelsbeurs!
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter