Bespaar geld door refurbished elektronica te kopen

Een nieuwe smartphone, tablet of laptop, het kost je vele honderden euro’s. In deze tijd is dat extra veel, omdat de inflatie hoog is en de prijzen van gas en benzine flink stijgen. Gelukkig kun je besparen op de koop van de eerdergenoemde elektronische producten als je kiest voor een exemplaar dat refurbished is. We vertellen meer over het fenomeen refurbished en wat dat nu precies inhoudt.


Gebruikt en opgelapt

Een refurbished laptop, smartphone of tablet is een gebruikt apparaat dat opgelapt is. Het apparaat is getest en schoongemaakt en kapotte onderdelen zijn vervangen. Alle sporen van de vorige gebruiker zijn uitgewist. Daardoor werkt het weer nagenoeg als nieuw. Daarin onderscheidt refurbished zich dus nadrukkelijk van tweedehands, want in dat laatste geval is er niets gedaan om het apparaat in kwestie op te lappen en zo veel mogelijk in nieuwstaat te herstellen. Een refurbished apparaat is daardoor duurder dan een ‘gewoon’ tweedehands apparaat, maar goedkoper dan een gloednieuw exemplaar.


Garantie

Wellicht zie je een refurbished apparaat niet zitten omdat je denkt dat je alleen garantie krijgt op een nieuw apparaat. Maar op refurbished elektronica zit gewoon garantie van de aanbieder. Ook daarin onderscheidt refurbished elektronica zich van ‘gewone’ tweedehands elektronica, waarbij je alleen nog garantie hebt als de fabrieksgarantie nog niet is afgelopen en je de originele aankoopbon hebt weten te bemachtigen. Een refurbished apparaat is dus een veiligere aanschaf dan een tweedehands apparaat en even veilig als een nieuw apparaat.


Check de aanbieder

Wel kan het geen kwaad om je even te verdiepen in de aanbieder van het refurbished apparaat. Heeft deze wel een goede reputatie? Een goede aanbieder controleert apparaten namelijk op allerlei punten, waaronder de software en stof- en vochtsporen. Ook bieden sommige aanbieders extra informatie over de kwaliteit van het toestel door gradaties te koppelen aan de mate van onderhoud die het apparaat heeft gehad: als nieuw, zeer goed of goed. Het verschil hiertussen gaat vooral over zichtbare gebruikssporen en niet over de technische staat, die 100 procent in orde moet zijn.

Een refurbished laptop, smartphone of tablet kopen is dus zeker een goed alternatief voor het kopen van een geheel nieuw apparaat. Je bespaart geld, maar krijgt toch een apparaat dat helemaal gecontroleerd en getest is, en je krijgt zelfs nog garantie op het apparaat. Het spreekt voor zich dat het doorgaans niet om de allernieuwste modellen kan gaan, maar die moet je sowieso niet willen kopen op het hoogtepunt van hun prijs als je probeert bewust met je uitgaven om te gaan.

VorigeNederlandse financiële steun voor Oekraïne via Wereldbank
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter