El Salvador maakt Bitcoin tot wettig betaalmiddel

De pandemie is voorbij en in Miami rockt de Bitcoin-wereld. Vandaag was het de dag van Jack Mallers van Strike. We zullen wel nooit aan de weet komen of hij zijn huilen om de financiële onrechtvaardigheid van het huidige bankensysteem overtreden was, maar zijn boodschap kwam fantastisch binnen: de keuze van Strike om Europa links te laten liggen en eerst arme mensen zonder bankrekening te gaan helpen, ontketent mogelijk een revolutie: Bitcoin for countries.



Jack Mallers lijkt te zijn weggelopen uit een skate- of snowboardfilm, maar brengt tenminste in zijn familie het nodige mee. Zijn grootvader was Bill Mallers, een mede-oprichter van de beurs van Chicago. Zijn vader was Bill Mallers Jr., die een van de oprichters is van de broker First American Discount Corporation. Mallers ging ook wel even bij zijn vader te raad toen hij hoorde dat Nayib Bukele Ortez, de president van El Salvador met hem wilde praten.

Mallers was had met Strike namelijk bewust gekozen eerst de mensen zonder bankrekeningen te gaan helpen. El Salvador was de eerste bewust gekozen proeftuin. Een goede kandidaat omdat een kwart van het BNP van dit land wordt gevormd door geld dat familie uit de Verenigde Staten terug naar het geboorteland sturen. Met de oude fiat-systemen nemen de tussenpartijen samen wel tot de helft van de gestuurde bedragen weg. Dat had Mallers met Strike al opgelost. Hij ging 3 maanden in het land wonen om een campagne te managen waarbij 20.000 mensen per dag zich inschreven voor Strike.

Toen kwam dus het bericht dat de president met hem wilde spreken. De gesprekken kwamen er en het wonder werd mogelijk. Het land draaide sinds een burgeroorlog toch al op dollars. De eigen munt was weggevaagd. En dus was het juist voor dit land zeer passend om Bitcoin te gaan accepteren als wettig betaalmiddel. Dan hoeft Strike de Bitcoin ook niet meer over te zetten in Dollar. Ieder bedrijf in El Salvador zal Bitcoin moeten accepteren.


Bitcoin for Countries

Mallers heeft persoonlijk bijgedragen aan de wettekst. En gaat de principes nu vastleggen in een open source project “Bitcoin for Countries”. Je zou dat van “f…… internet” moeten kunnen downloaden, zegt Mallers, maar die weblocatie hebben we nog niet gevonden. In elk geval gaat Mallers niét naar Europa met Strike. Ook al zou dat lucratief kunnen zijn. Hij wil strijden voor de mensen die in het huidige systeem “misschien al 250 jaar in de kou staan”. Hij ziet zichzelf als een ware revolutionair met veelvuldig gebruik van het gevleugelde gezegde: “I will die on this hill!”


De gevolgen van deze stap?

Er wordt onderschat wat de mogelijke implicaties zijn van deze stap. Als wettig betaalmiddel van een soevereine staat zal bitcoin onder het internationaal handelsrecht vallen en indirect ook als geld worden behandeld onder het handelsrecht van de Verenigde Staten (https://law.cornell.edu/ucc/1/1-201). De introductie van bitcoin als een wettig betaalmiddel in El Salvador kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde adoptie van bitcoin. We zullen de discussie hierover verder volgen:



Bron: BesteBank.org

VorigeBitcoin-koers: zetten walvissen berenvallen?
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter