Bitcoin als onderpand bij een hypotheek

Iets dat de meesten onder ons nog niet wisten maar al een tijdje een feit is; enkele partijen accepteren cryptocurrency als onderpand bij het afsluiten van een hypotheek. Dit werd in april van dit jaar duidelijk nadat kredietverstrekker NEXO een hypotheek uitgaf aan miljardair Brock Pierce, waarbij Bitcoins als onderpand werden geaccepteerd. Echter is het nu niet zo dat men bij alle hypotheekverstrekkers terecht kan voor de zogenaamde crypto hypotheek. Er zijn namelijk tot op heden nog geen andere partijen die dit aanbieden.


Volatiliteit van cryptocurrency is een probleem

De belangrijkste reden waarom traditionele hypotheekverstrekkers nog geen cryptocurrency accepteren als onderpand is de volatiliteit van deze betaalmiddelen. Deze volatiliteit is ook voor NEXO een probleem geweest. Daarom is ervoor gekozen de Bitcoins van Brock Pierce te accepteren als onderpand voor de hypotheek, nadat deze ingeruild waren voor traditionele valuta. Hoewel er dus wel een crypto hypotheek is afgesloten, is er in werkelijkheid wel betaald met 'gewoon' geld. Dat toont aan dat ook gespecialiseerde kredietverstrekkers de volatiliteit van cryptocurrency als probleem ervaren.


Eerste huis verkocht in Amsterdam

Het eerste huis waarbij gebruik werd gemaakt van een crypto hypotheek is te vinden in Amsterdam. Zoals eerder gezegd ging het om een huis van maar liefst 1,2 miljoen euro gekocht door miljardair Brock Pierce. Het onderpand voor de hypotheek is daarbij betaald in Bitocins. Echter zijn deze Bitcoins eerst dus wel omgeruild voor traditioneel geld. Hoewel er langzaamaan meerdere partijen actief worden in het aanbieden van crypto hypotheken, is er voor dit type hypotheken nog niet heel veel animo. Een reden daarvoor zijn de hoge rentes. Omdat de rente op het moment erg laag staan, is het ook relatief goedkoop om bij een traditionele hypotheekverstrekker een hypotheek af te sluiten. Een rente van 3% tot 4% is momenteel gangbaar. De rentes voor crypto hypotheken liggen met 8% tot 9% echter een stuk hoger dan de traditionele rente. Wellicht dat wanneer de traditionele rente hoger komen te liggen dan de rente op cryptocurrency hypotheken, deze vorm van de hypotheek alsnog aan populariteit gaat winnen. Het zou dan wel handig zijn wanneer cryptocurrency ietwat minder volatiel worden.


Het verschil tussen de traditionele hypotheek en crypto hypotheek

Naast het rentepercentage zijn er meer verschillen tussen de traditionele hypotheek en de crypto hypotheek. Het vinden van een partij waar een traditionele hypotheek afgesloten kan worden, is natuurlijk een stuk makkelijker. Ook het vinden van een hypotheekadviseur is voor traditionele hypotheken een stuk makkelijker. Zo is het vinden van een hypotheekadviseur in Amsterdam niet erg moeilijk in het geval van een traditionele hypotheek. In het geval van een crypto hypotheek wordt het vinden van een adviseur een stuk moeilijker, simpelweg omdat het aanbod klein is.

Vorige8 redenen voor een creditcard op vakantie
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter