Cryptobeurzen worden banken!

We zien dit jaar 2020 een duidelijke trend dat gevestigde cryptocurrency exchanges worden ingebed in het reguliere bancaire systeem. In september hebben we twee belangrijke voorbeelden.

Ten eerste is er de Amerikaanse Gemini Exchange. Gemini is een gereguleerde digitale asset exchange en custodian. Gemini heeft in Londen een dochterneming geopend om de Europese markt beter te kunnen bedienen. Deze dochteronderneming wordt gereguleerd door de financiële toezichthouder, de FCA, in Engeland en heeft van deze toezichthouder een Electronic Money Institution licentie ontvangen. Mocht Gemini Europe zou op termijn haar Europese klanten IBAN-rekeningen en betaalkaarten kunnen aanbieden.

Ten tweede is er de Amerikaanse Kraken exchange. Kraken zal een Special Purpose Depository Institution (SPDI) in Wyoming oprichten. Amerikaanse staat van Wyoming heeft een speciale banklicentie (bank charter) aan Kraken verleend. Via de SPDI kan Kraken als een bank opereren en bancaire diensten aan haar Amerikaanse klanten verlenen. Deze instelling zal waarschijnlijk Kraken Financials worden genoemd.


Banken, maar toch niet helemaal….

Het enige onderscheid tussen deze twee gereguleerde exchanges en reguliere banken is het volgende: ze kunnen geen krediet verlenen. De licenties geven geen privilege om krediet uit het niets op de bankbalans te zetten voor het verstrekken van leningen. Alleen gevestigde banken bezitten dit voorrecht om krediet te verlenen aan bedrijven en consumenten.

Dit is op zich geen probleem aangezien deze exchanges zich gemakkelijk kunnen verbinden met de wereld van decentrale financiën, de zogenaamde DeFi-sector. Op deze manier kunnen exchanges zelf crypto staking en lending diensten aanbieden aan hun klanten en op termijn een eigen decentrale geldmarkt scheppen. Slimme bedrijven zoals Microstrategy voorziet waar het naar toe gaat en is voor de zekerheid maar alvast overgestapt naar een Bitcoin standaard.

Voor meer informatie:
Overzicht en categorisatie van crypto exchanges

VorigeMicrostrategy zet in op Bitcoin!
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter