Eerste Bitcoin ETF gelanceerd in Europa!

Belangrijk nieuws dat een beetje onder de radar is gebleven, is de lancering van een Bitcoin ETF aan de beurs van Gibraltar. Een Bitcoin Exchange Traderd Fund (ETF) is de meest gemakkelijke en veiligste manier om vanuit de beleggersrekening passief te beleggen in Bitcoin. Je koopt namelijk aandelen van een fonds die de onderliggende bitcoins voor haar aandeelhouders beheerd. Beleggers hoeven niet meer naar een ongereguleerde bitcoin- of cryptobeurs te stappen.

Echter, de regelgeving voor het opzetten van een ETF is strikt en dit geldt vooral voor een nieuwe beleggingsklasse zoals Bitcoin. De Amerikaanse financiële toezichthouder (CFTC) heeft nog geen Bitcoin ETF goedgekeurd, echter wel de Canadese toezichthouder. Canadese beleggers kunnen al investeren in een gereguleerde Bitcoin ETF.

Deze Canadese Bitcoin ETF is ontwikkeld door de Canadese vermogensbeheerder 3iQ. 3iQ onder leiding van Fred Pye, de CEO, heef al het bijna onmogelijke voor elkaar gekregen met de Canadese toezichterhouder: de officiële goedkeuring van een Bitcoin ETF met een notatie aan de Toronto Stock Exchange (TSX). Dit gevecht heeft jarenlang geduurd en deze Bitcoin ETF is pas sinds 9 april 2020 verhandelbaar in Canada. 3iQ heeft als ambitie om uiteindelijk te worden genoteerd aan een Amerikaanse beurs, echter eerst wil het laten zien aan de Amerikaanse toezichthouders dat het in staat is om een Bitcoin ETF met succes te beheren op andere aandelenbeurzen. Verder werkt 3iQ samen met de Amerikaanse Gemini Exchange als de custodian voor het veilig opslaan en beheren van de bitcoins in het fonds. Trouwens, Gemini heeft ter vergeefs getracht om een Bitcoin ETF te lanceren in de VS.

Vandaar, 3iQ is nu eerst begonnen met betreden van de Europese markt. De Gibraltar Stock Exchange heeft op 29 september 2020 deze Canadese Bitcoin ETF genoteerd. Institutionele beleggers in Europa kunnen nu zonder problemen aandelen van dit fonds kopen. Het fonds van 3iQ heet The Bitcoin Fund, en is te vinden onder de ticker “QBTC.U”.

Europese beleggers kunnen trouwens ook kiezen voor andere Bitcoin Exchange Traded Products (ETP’s). Voor meer informatie: Alternatieven voor een Bitcoin ETF?

VorigeCryptobeurzen worden banken!
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter