Persoonlijke lening meest gekozen

Mensen lenen voor allerlei zaken. Ga je geld lenen om spullen aan te schaffen? Zorg dan dat de lening is afgelost voordat de spullen weer vervangen moeten worden. Een veilige norm is om gebruiksgoederen in 36 maanden terug te betalen. Een persoonlijke lening is dan het meest geschikt.


Looptijd

De meeste leningen worden afgesloten met een looptijd van 36 maanden, maar ook een langere periode is mogelijk bijvoorbeeld voor woningaanpassingen. De bedragen zijn in de regel wat hoger waardoor de looptijd langer is. Betreft het een persoonlijke lening voor woningverbetering, bijvoorbeeld voor isolatievoorzieningen, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.


Rente

De afgelopen jaren is de rente op leningen gedaald. Daarbij heeft de overheid de maximale kredietpercentages gesteld op 10 procent. Deze maatregel is ingesteld tijdens de corona om te voorkomen dat particulieren in financiële moeilijkheden komen. Het betreft overigens een tijdelijke maatregel en is niet van toepassing op rood staan op de bankrekening.


Minder lenen

Er zijn meer maatregelen genomen om overkreditering tegen te gaan. Kredietverstrekkers zijn verplicht zich te houden aan de gedragscode die sinds enkele jaren is ingesteld. De normen die afgesproken zijn betreft de maximale ruimte in een inkomen wat de kredietwaardigheid aangeeft. De normen zijn aangescherpt wat betekent dat mensen minder kunnen lenen. Ook de gedragscode volgt de opvatting dat mensen beschermd moeten worden tegen overkreditering.


Continukrediet

Om die reden worden de zogeheten continukredieten min of meer in de ban gedaan. Kredietverstrekkers mogen een soortgelijke kredietvorm maximaal 15 jaar aanbieden en dienen jaarlijks de lening te monitoren. Veel grote kredietverstrekkers hebben besloten om deze vorm van lenen niet meer aan te bieden. De lening moet echter niet verward worden met rood kunnen staan op de bankrekening.

Mensen kiezen meer en meer voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd en rente. Het loont wel de moeite om de verschillende kredietverstrekkers te vergelijken, zoals bnp Paribas persoonlijke lening. Er zijn niet alleen verschillen in de berekende rente, maar ook in de afsluitkosten en voorwaarden, zoals boetevrij aflossen en een overlijdensrisico.

VorigeVictory Capital gaat bitcoin beleggingsfondsen aanbieden
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter