Met dimbare led lampen de juiste sfeer in huis creëren

Als je op zoek bent naar nieuwe verlichting voor in huis zijn tegenwoordig een aantal zaken om rekening mee te houden. Ben je op zoek naar verlichting voor op je thuiskantoor dan ben je het meeste gebaad bij functionele verlichting maar in de slaapkamer moet je daar waarschijnlijk niet aan denken. Dan heb je misschien liever iets sfeervoller. Daar ben je er echter nog niet mee. In de afgelopen jaren zijn we allemaal steeds meer (in veel gevallen verplicht) thuis gaan werken en zoals het eruit ziet gaat dit een blijvertje zijn. Niet iedereen heeft een dermate grote woning dat er een apart thuiskantoor kan worden ingericht. In dat geval ontstaat al snel de vraag welke verlichting je kiest bij een eettafel die overdag als bureau gebruikt wordt maar ‘s avonds de plaats is voor een romantisch diner. Dimbare led lampen zijn dan een uitkomst.


Waarom dimbare led lampen installeren?

Dimbare ledlampen kunnen een uitkomst zijn als je een woonruimte voor meerdere doeleinden wilt gebruiken. Heb je overdag volop licht nodig om te kunnen werken maar wil je ’s avonds in dezelfde ruimte kunnen ontspannen dan is het natuurlijk niet zo prettig om de verlichting in deze ruimte eerst te moeten omwisselen voordat de juiste sfeer gecreëerd is. Sjouwen met lampen zit niemand op te wachten maar genieten van een hapje en een drankje onder een TL buis ook niet. Met dimbare led verlichting behoort dit euvel tot het verleden. Met een druk of draai aan de knop heb jij in een handomdraai de juiste verlichting bij de juiste situatie.


Niet iedere led verlichting is dimbaar

Het aanbod in led lampen is de laatste periode flink gegroeid. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze in dimbare led lampen. De letters led staan voor de term Light Emitting Diode. Deze constructie bestaat uit een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Doordat hier sprake is van een constante beweging van elektronen in het halfgeleidermateriaal, ontstaat er licht. De mate van verlichting is eenvoudig te reguleren. Hoe meer stroom er door een led gaat, hoe meer licht deze afgeeft. Andersom is uiteraard ook het geval: als er minder stroom door een led gaat, zal er minder licht worden afgegeven. Het is goed om te realiseren dat niet iedere led lamp dimbaar is. Je kunt echter eenvoudig ontdekken of dit het geval is. Bij de productspecificaties moet dan de term “dimbaar” of “dimmable” staan.


Welke voorzieningen zijn nodig om led lampen te laten dimmen?

Als je van plan bent om je led lampen te laten dimmen, kun je ledlampen met dimmer gebruiken. Deze dimmer heeft een minimaal vermogen van rond de 40-80 Watt. Dit kan echter wel problemen opleveren als je oude (authentieke) verlichting gaat vervangen voor een moderne led optie. In dat geval zit het aangesloten vermogen nog steeds boven het minimale vermogen van de dimmer. In dat geval zouden je lampen niet werken op je huidige dimmer. Dit merk je doordat je lampen helemaal niet of slecht dimmen. Hierdoor gaan de lampen knipperen. Dit probleem kun je eenvoudig opvangen door het gebruik van een fase afsnijdende led dimmer. Deze dimmers hebben immers een vermogen van 0-300 Watt en kun je op vrijwel iedere led lamp aansluiten.

VorigeUitstel belasting betaling verlengd tot en met maart 2022
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter