Met deze vijf tips maak je hybride werken nog aantrekkelijker

Waar hybride werken tot een jaar of vier geleden nauwelijks werd gedaan, doet inmiddels de overgrote meerderheid van de werkende mensen het. Vreemd is dat niet. Diverse onderzoeken tonen aan dat thuiswerken vele voordelen heeft. Werknemers zijn productiever, minder gestrest (door minder prikkels en geen dagelijkse file) en de balans tussen werk en privé is beter. Natuurlijk zijn er ook minpunten, zoals minder contact met collega’s en daarbij horende onzekerheid. Deze tips gaan je helpen om de minpunten te verminderen.

Blijf je mensen ontwikkelen

Het is altijd belangrijk om je personeel te blijven ontwikkelen. Maar als er deels thuis wordt gewerkt, is dit nog belangrijker. Met trainingen en cursussen worden je mensen nog productiever en gemotiveerder. Daarnaast is het een goede kans om je mensen contact te laten houden. Op kantoor is het makkelijk om collega’s om hulp te vragen, maar thuis ben je sneller op jezelf aangewezen. Bedrijven zoals MKPC bieden interessante opleidingen en cursussen aan.

Leer problemen te beheersen en op te lossen

Tip nummer twee is vooral bedoeld voor leidinggevenden. Als leidinggevende of manager is het je taak om problemen binnen de organisatie en het werkproces te signaleren en goede oplossingen te kunnen bedenken. Dat is al niet makkelijk, maar wanneer er hybride wordt gewerkt, is het een nog grotere uitdaging. Een goede opleiding is Green Belt Lean Six Sigma. Deze training richt zich op het identificeren, analyseren en verbeteren van procesproblemen. Na het succesvol afronden gaan de kosten omlaag en de kwaliteit en productiviteit omhoog.

Zorg voor een goede planning

Een van de belangrijkste aspecten van hybride werken is een goede planning. Op kantoor zijn er ook afleidingen, maar daar is iedereen met hetzelfde doel. Thuis zijn er ook afleidingen, maar dan heel andere. Tussendoor even stofzuigen, of boodschappen doen. Allemaal prima, maar als manager word je hier natuurlijk niet vrolijk van. Daarom is het zaak om extra te hameren op een goede planning en hier controle op uit te voeren. Je hoeft echt geen politieagent te spelen, maar een beetje controle kan geen kwaad.

Investeer in werkplekken

Vanuit huis werken betekent ook dat er een goede werkplek moet zijn. Op de bank werken is leuk, maar niet goed voor de productiviteit en het lichaam. Daarnaast is het verstandig om een scheiding tussen privé en werk te hebben. Dat heb je als er een kantoor is waarvan de deur open en dicht kan. De werkdag wordt op die manier echt afgesloten. Als werkgever mag je hier dan ook gerust in investeren.

Minimaal 1 dag met zijn allen op kantoor

Dit heeft niks met eenzaamheid te maken, maar met teambuilding. Er zijn vast en zeker werknemers die het veel fijner vinden om niet naar kantoor te hoeven komen. Toch doe je er goed aan om minstens 1 dag per week iedereen in dezelfde ruimte te hebben. Dit is goed voor het team, maar ook voor het werk. Je overlegt een stuk makkelijker als iedereen bij elkaar is.

VorigeChecklist: zakelijke lening aanvragen
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter