Welke vaste lasten horen bij jouw eigen auto?

Ben jij eigenaar van een eigen auto? De meeste autobestuurders zien een eigen auto als het ultieme gevoel van vrijheid en controle. Je kunt namelijk altijd overal naartoe rijden en komt ook nog droog op je bestemming aan. Een onderdeel waar je misschien nog niet bij stil hebt gestaan, is de controle met betrekking tot de vaste lasten van jouw eigen auto. Bij vaste lasten horen wegenbelasting, auto onderhoud, auto verzekeren en de afschrijving van de auto. In dit artikel informeren we je over de vaste lasten en waar je aan moet denken om zorgeloos te genieten van jouw auto.

Auto verzekeren

Het eerste wat je moet regelen als je eigenaar wordt van een auto is hoe je jouw auto gaat verzekeren. Hierbij zijn er een aantal opties waaruit je kan kiezen. De meest beperkte verzekering is een WA verzekering. Deze verzekering is in Nederland verplicht en zorgt ervoor dat aangerichte schade aan andere weggebruikers vergoed wordt. Bij een WA + beperkt casco verzekering ben je aanvullend verzekerd, voor bijvoorbeeld diefstal, storm en brandschade. De meest uitgebreide verzekering is de all risk verzekering. Deze verzekering is, vanzelfsprekend duurder dan een beperkte verzekering, maar geeft wel dekking bij eigen gemaakte schade en vandalisme. Weet je niet goed welke verzekering je zou moeten kiezen? Op autoverzekering.nl kun je uitzoeken welke verzekering het beste bij jouw situatie past en zelfs de verzekering afsluiten.

Wegenbelasting

Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Deze belasting betaal je als je in het bezit bent van een auto, maar ook als je een vrachtwagen, bestelbusje of motor bezit betaal je deze belasting. De wegenbelasting is afhankelijk van verschillende factoren en uniek voor ieder voertuig. Zo spelen de gemeente/woonplaats waarin je woonachtig bent, de brandstof die je gebruikt, het gewicht en de impact op het klimaat allemaal een rol in het bepalen van de hoogte van de wegenbelasting die je af moet dragen.

Onderhoud en afschrijving

Een auto wordt dagelijks minder waard, om deze reden moet je jaarlijks rekening houden met de waardevermindering van jouw auto. Deze vaste last wordt afschrijving genoemd. Kosten voor onderhoud van de auto is lastiger te bepalen, maar is wel belangrijk om mee te nemen als vaste lasten. Zo kun je bepalen hoe vaak je de auto laat wassen, maar ook een hoeveel je kwijt gaat zijn aan APK-keuringen en een eventueel lidmaatschap bij een ANWB gaat verdelen over het jaar.

VorigeBranding doorvoeren: drie essentiële onderdelen
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter