Niall Ferguson over Bitcoin

De bekende Britse historicus Niall Ferguson staat bekend als een kenner van onze monetaire geschiedenis. Hij heeft boeken geschreven over bankiersfamilies en de relatie tussen geld en macht. Vooral de volgende twee werken zijn bekend geworden: The Cash Nexus (2001) en The Ascent of Money (2008).

Niall Ferguson was aanvankelijk geen voorstander van Bitcoin. Hij gaf het project geen kans van slagen. Echter zijn zoon drong zijn vader erop aan om Bitcoin eens serieus te gaan bestuderen. Hij besloot om dit samen met zijn zoon te doen. Dit leidde ertoe dat hij zijn laatste boek The Ascent of Money in 2018 aanpaste en een hoofdstuk over Bitcoin eraan toevoegde. Zijn opvatting over Bitcoin is volledig bijgesteld en zijn laatste artikel geeft hier weer blijk van.


Bitcoin Is Winning the Covid-19 Monetary Revolution

Op 29 November 2020 schreef hij een artikel in Bloomberg Opinion met als titel: Bitcoin Is Winning the Covid-19 Monetary Revolution. Nail Ferguson geeft in dit artikel aan dat we midden in een multi gefacetteerde monetaire revolutie zitten die niemand echt goed begrijpt en door de pandemie is versneld. In deze revolutie komt volgens Naill Ferguson Bitcoin uit als een winnaar.

Sinds januari 2020 is Dollar Spot Index 4 % in waarde afgenomen. Goud daarentegen is 15 % in waarde versterkt ten aanzien van de dollar, terwijl bitcoin al zo’n 139 % is versterkt ten opzichte van de dollar. Veder schrijft Naill Ferguson dat de Verenigde Staten niet een totalitaire CBDC ontwikkelen voor de dollar, maar juist Bitcoin moet integreren in het financiële systeem van de Verenigde Staten.


Een vreedzame monetaire transitie in plaats van een revolutie?

Het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy, later Square en zeker ook PayPal hebben een duidelijk start schot gegeven voor de recente prijs rally; verder hebben de institutionele beleggers dit jaar al stilletjes goed ingekocht. Grayscale Investments beheert al meer dan 500.000 BTC voor haar klanten. Verder maakte het investeringsmaatschappij van Guggenheim Partners bekend dat ze zo’n 500 miljoen in bitcoins gaan beleggen en onderbrengen bij het bitcoinfonds van Grayscale.

Het is wellicht niet vreemd dat al dit nieuws ervoor zorgde dat Bitcoin gisteren de hoogste koers ooit bereikte. Het was dan ook druk op de Nederlandse handelsplatforms van LiteBit en Bitvavo. De monetaire revolutie is wellicht gewoon een transitie naar een vrij decentraal financieel systeem op het internet gebaseerd op marktwerking en digitale bezittingen. Dit als een noodzakelijk tegenwicht voor een aankomende totalitaire Great Reset met de verdere optuiging van een nieuw financieel totalitair systeem van CBDC’s. Uiteindelijk gaat om het om een simpele keuze tussen financiële vrijheid of slavernij.

Voor meer diepgaande artikels over deze ontwikkeling: bezoek Bestebank.org.

VorigeVerbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten van start
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter