Tesla koopt bitcoin, maar wanneer goud of zilver?

Elon Musk is met Tesla de afgelopen tijd vaak in het nieuws geweest vanwege zijn Dogecoin tweets en de recente aankoop van bitcoin. Volgens de documenten die Tesla indiende bij de Amerikaanse toezichthouder is er door Tesla voor 1.5 miljard aan bitcoin gekocht. Wat echter belangrijker is om te vermelden is dat de gehele belegging strategie van Tesla volledig is aangepast aan het huidige monetaire klimaat.

Het huidige monetaire klimaat staat in het teken van financiële repressie die cash balansen in koopkracht doet smelten. Negatief renderende obligaties en negatieve rente werken kapitaal vernietigend. Bedrijven zoeken nu naar meer flexibiliteit om het opgebouwd vermogen te beschermen. MicroStrategy, een beursgenoteerd bedrijf onder leiding van raketingenieur Michael Saylor, kwam in 2020 veel in het nieuws aangezien de bedrijfsdirectie unaniem besloot om alle dollar reserves via een exchange om te wisselen voor bitcoin. Het bedrijf schreef zelfs obligaties uit om meer bitcoin van de markt te kunnen halen. De manier waarop Michael Saylor dat heeft aangepakt is briljant te noemen en hij heeft zijn playbook online gezet voor bedrijven en instituties. Michael Saylor en Elon Musk hadden hierover via Twitter contant. Het is zeer waarschijnlijk dat beide raketingenieurs contact met elkaar hebben gehad over Tesla´s aanpak.

Tesla´s aanpak verschilt dan ook. Tesla heeft aanvankelijk alleen 7.7 procent van haar dollar reserves omgewisseld voor Bitcoin. Verder staat in de verklaring dat Tesla de intentie heeft in het kader van haar nieuw beleid om ook goud, goud ETF´s en andere alternatieve beleggingsactiva te kunnen toevoegen. De vraag is of zilver ook in het mandje terecht kan komen. Zilver is in feite een strategische grondstof voor Tesla. Vooral bij een mogelijke Silver Short Squeeze lijkt het verstandig te zijn voor Tesla om alvast fysiek zilver in te slaan als een strategische reserve. Een Silversqueeze kan zilver vele malen duurder maken. Het is dan verder ook niet onwaarschijnlijk dat Elon Musk hiermee de laatste zet kan geven om alle shorts te vernietigen. Elon Musk haat shorters en staat aan de kant van de jonge Wall Street Bets crowd die Wall Street hedgefonds het leven zuur maakt. Elon Musk heeft nog genoeg ammunitie over om strategisch de dollar reserves af te bouwen.

Want door het veranderde investeringsbeleid van Tesla heeft Elon Musk in feite ook meer invloed gekregen over de niet zo rooskleurige toekomst van de dollar. Welk signaal zal het afgeven wanneer de rijkste Amerikaanse miljardair met Tesla als meest waardevolle autobedrijf in de wereld voor miljarden dollars fysiek goud en zilver zou gaan inkopen?

VorigeRendementen in het bewogen beleggingsjaar 2020
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter